Minder geweldszaken voor OM in 2009

Dit jaar krijgt het Openbaar Ministerie (OM) waarschijnlijk minder geweldszaken te verwerken. In 2008 kreeg het OM 64.801 geweldszaken te verwerken, waarvan er 7898 zaken van geweld en agressie tegen werknemers met een publieke taak waren. Waaronder ambulancepersoneel, brandweerlieden, politieagenten en andere hulp- en dienstverleners.

geweld en agressie rechtbankDit jaar staat de teller na 8 maanden op 37.537 zaken, waarvan er bij 4.661 gevallen geweld en agressie tegen werknemers met een publieke taak gebruikt werd.  Vanaf 2006 wordt bij het OM de vuistregel gehanteerd dat in deze gevallen een twee keer zo hoge straf moet worden geëist. Volgens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie worden deze richtlijnen meestal op de juiste manier toegepast schreef deze afgelopen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij kan echter nog niet zeggen hoe vaak de rechter de dubbele strafeis volgt. Daar moet nog nader onderzoek over gedaan worden. De cijfers geven wel aan dat het OM de verdachten in zaken van geweld tegen publieke dienstverleners minder vaak een transactie aanbiedt en vaker voor de rechter worden gebracht. De geweldszaken tegen werknemers met een publieke taak worden “serieus” en volgens de afspraken opgepakt, zo constateert Minister Hirsch Ballin.

Een gedachte over “Minder geweldszaken voor OM in 2009

Reacties zijn gesloten.