Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is eigenlijk het voor jezelf op durven komen en het zelfvertrouwen wat daar bij hoort. Wanneer je assertief bent neem je geen blad voor de mond, je zegt op een respectvolle manier wat je vindt en wat je wilt. Je laat anderen hierbij altijd in hun waarde. Wanneer je assertief bent laat je dus iedereen in zijn waarde terwijl je je goed aangeeft wat je wel en niet wilt in verbale en non-verbale communicatie.  Je durft je gevoelens, gedachten en je mening uit te spreken. Op deze manier weet je omgeving wat je voelt en wat je denkt.

 

Het sluiten van compromissen

Wanneer je assertief bent ga je niet altijd voor je eigenbelang, dit is bij een agressief persoon wel zo. Je dringt jouw mening niet op bij mensen, maar je laat je wel horen. Wanneer je eerlijk voor je mening uit durft te komen is het vaak ook mogelijk om tot een goede oplossing voor alle betrokkenen te komen. Je kan onderhandelen en compromissen sluiten met je gesprekspartners. Een assertief persoon heeft een open houding en een duidelijke mening. Hierdoor zijn mensen die assertief zijn vaak geliefd. Je weet immers wat je aan ze hebt en je weet dat je bij hun ook jouw mening kan uiten.

 

Waar helpt assertiviteit bij?

Vaak wordt er niet stilgestaan bij dingen die jij mag doen. Sommige mensen voelen zich gedwongen of verplicht om iets te doen. Assertiviteit helpt je om:

  • Nee te zeggen
  • Gehoord te worden
  • Dingen op je eigen manier te doen
  • Je het gevoel te geven dat je fouten mag maken
  • Je het zelfvertrouwen te geven om feedback te geven en te ontvangenn
  • Je mening bij te stellen wanneer het gevoel hebt dat je dat wilt
  • Eerlijk te zeggen dat je iets niet weet
  • Je grenzen aan te geven

 

Hoe word je assertiever?

Ben je te agressief? Of juist te verlegen? Hier kun je altijd aan werken met behulp van een professional. Je kan daarnaast op internet ook een hoop assertiviteitstips vinden, hier kun je al ontzettend veel van leren. Maar je kan er ook voor kiezen om een assertiviteitstraining te volgen. Tijdens een training leer je om te gaan met bepaalde situaties. Je leert te kijken naar je eigen gedrag, waarna je je gedrag kan veranderen. Een assertiviteitstraining helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en je leert hoe je bepaalde situaties die je lastig vindt aan moet pakken.