Hoe pak je problemen met de buren aan?

In een land als Nederland, vrij klein en dichtbevolkt, is het normaal dat je wel eens last hebt van je buren. Dat is een logisch gevolg van het feit dat we allemaal dicht op elkaar wonen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw buren het wel erg bont maken met bijvoorbeeld geluidsoverlast. Wanneer je echt last ervaart van overlast is het belangrijk om hier iets aan te gaan doen, want je wilt niet dat er een bom barst waardoor je genoodzaakt bent om te gaan verhuizen.

 

Is het overlast?

Vaak beginnen problemen met de buren door kleine irritaties. Je kunt hierbij denken aan een blaffende hond, een huilende baby of een frietpan die eeuwig aanstaat. Harde televisie en radio zijn ook populair onder de geluidsoverlast. Wanneer je denkt overlast te hebben van je buren is het belangrijk om eerst stil te staan bij je eigen gedrag. Want misschien erger jij je wel heel erg aan je buren, maar het kan zomaar zijn dat jij je buren ook overlast bezorgd. Heb je de radio altijd hard aanstaan? Of heb je dagelijks een huis vol visite tot laat op de avond?  Denk hier over na voordat je de buren aan wilt spreken, want iedereen kan wel eens last van elkaar hebben. Probeer je aan te passen aan je leefomgeving en ga niet meteen in beklag bij een geluidje of een enkele avond dat je overlast hebt.

 

Als het wel erg is

De eerste stap die je moet nemen wanneer je echt overlast ervaart is dat je met je buren in gesprek moet gaan. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze overlast veroorzaken, dus nodig je buren uit voor een kopje koffie en bespreek de overlast die jij ervaart. Houd er wel rekening mee dat je vanuit je gevoel en eigen ervaring praat zonder dat je iemand beschuldigd. Heb je moeite om op een nette manier mensen aan te spreken, word je snel agressief? Zorg er dan voor dat er iemand bij is die jou kan helpen om rustig te blijven. Wanneer je je buren aan gaat vallen en meteen roept dat ze een studio geluidsisolatie moeten bouwen of de hond in moeten laten slapen omdat jij er last van hebt zullen zij dit niet waarderen. Wanneer jij juist rustig blijft en je buren worden heel kwaad is het slim om even weg te lopen of om te vragen of ze een andere keer terug willen komen wanneer iedereen gekalmeerd is. Het laatste wat je wilt is dat je ruzie krijgt met je buren. Hopelijk kunnen jullie een goed gesprek voeren waarbij iedereen rustig is. Mocht dit gesprek niets opleveren, dan kun je andere stappen zetten.

 

De volgende stap

Mocht het gesprek niets opleveren, dan kun je andere stappen gaan ondernemen. Ga als eerste vragen of er meerdere mensen in de buurt last hebben van jouw buren. Wanneer dit zo is kun je samen gaan kijken wat je kunt doen om de overlast te beperken. Je kan bijvoorbeeld naar de woningbouw gaan of de buurtbemiddelaar. Wanneer dit allemaal niets opbrengt kun je naar de politie gaan. Het kan slim zijn om een dossier bij te houden met wanneer je waar overlast van hebt gehad. Zo kun je aantonen dat het om serieuze klachten gaat.